Mitchtaxi
Image default
Business / Transportation and Logistics

Wat je moet weten voor de bouw van rieten daken

Wat je moet weten voor de bouw van rieten daken

 

Misschien heb je een huis met een rieten dak of misschien wil je dit al heel lang. Rieten daken zijn tegenwoordig steeds populairder, maar toch zie je ze nog niet vaak genoeg. Als je een rieten dak wil laten plaatsen, moet je natuurlijk wel het één en het ander regelen. Ook kan het zijn dat je een paar brandende vragen heb over rieten daken in het algemeen. Geen zorgen. Dat ga ik allemaal uitleggen.

Wat je nodig heb om van dakpannen naar een rieten dak te gaan, of om een huis te laten bouwen met een rieten dak, is analyse van het dak zelf. Er wordt gekeken of het dak geschikt is om riet op te leggen en of er eventueel aanpassingen moeten worden gedaan. Als de analyse klaar is, komt een offerte. Na de offerte komt een vergunningsaanvraag. Voor het bouwen van een rieten dak heb je namelijk de juiste bouwvergunning voor nodig. Dit kan ook worden geregeld door het rietdekkersbedrijf zelf. Nadat ook de bouwvergunning is geregeld, kan de uitvoering gaan plaats vinden. Als deze er zijn, worden de dakpannen van het dak afgehaald. Dan wordt er een onderconstructie gemaakt, mocht deze nodig zijn. Na dit alles kan het rietdekken eindelijk beginnen. Nadat alles klaar is, wordt er een afspraak gemaakt voor de eerste controle. Controles doe je om de levensduur van je dak te optimaliseren.

Dan krijg je natuurlijk gelijk de vraag: hoe lang gaat een rieten dak dan mee? Een rieten dak kan 25 tot 30 jaar meegaan. Als je geregeld controles laat doen, kan de levensduur verlengt worden. Ook hangt de levensduur af van hoe steil het dak is en of het dak veel lucht en licht kan krijgen.

Stel nou het dak gaat niet zo lang mee, heb je dan garantie? Het antwoord is ja. Op rieten daken staat normaal ongeveer 10 jaar. Dit kan per bedrijf nog wel verschillen.

Dan een laatste vraag: wat kost een rieten dak eigenlijk? Dat verschilt per dak. Je moet namelijk rekening houden met welk soort riet je kiest, hoe complex je dak is, hoe groot je dak is en of er oud riet of dakpannen nog verwijderd moeten worden.

Nu weet je hopelijk iets meer over rieten daken. Ik zeg gewoon doen. Het is ontzettend mooi en gaat erg lang mee.

https://www.rietwerk.nl/