Mitchtaxi
Image default
Offers

Tankpas voor de taxi – zzp taxichauffeurs ontdekken de brandstofpas

 

Als er over ondernemers gesproken wordt, dan ligt de uitspraak ‘BV Nederland’ al snel in de mond. Maar inmiddels kunnen we ook spreken over ZZP Nederland. In ons land zijn er maar liefs ruim 1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp) actief en dat aantal blijft groeien. 

 

ZZP’ers zijn kilometervreters

 

Veel zzp’ers zijn regelmatig op de weg maar een aantal beroepsgroepen zijn echte kilometervreters in ZZP Nederland. In een overzicht artikel op tankpas-aanvragen.nl worden een afstandsrijders genoemd zoals koeriers diensten en consultants. Een van de beroeps groepen die bovenaan staan qua afgelegde kilometers zijn de taxi chauffeurs.  Een groeiend aantal chauffeurs en  kiest ervoor om zzp’er te worden. Ze  bepalen liever zelf hun werktijden, vrachten en routes. Deze ras echte ondernemers, moeten veel brandstof tanken en passen in de doelgroep van de zzp tankpas.  Is zo’n zzp tankpas voor de taxi zinvol? Zo ja waarom? Een overzicht van de voordelen.

 

Beroep van taxi chauffeur

 

Tegen een betaling vervoert een taxi een of meerdere klanten van a naar b.  Als je makkelijk om kan gaan met mensen om te gaan, is het een gaaf beroep. In Nederland rijden meer dan 36.000 taxi’s rond, waarvan ruim 6000 zelfstandig zijn als zzp taxi chauffeur. Naast een rijbewijs, heb je een CCV-B en een chauffeurspas nodig. Die laatste pas moet altijd zichtbaar zijn in de auto, zodat passagiers kunnen zien dat je een geregistreerd taxi chauffeur bent.

 

Tankpas voor de taxi

 

Het gebruik van een zakelijke tankpas zzp is erg gemakkelijk en is bijna hetzelfde als betalen met een normale bankpas. Alleen het biedt veel meer. Wij zetten vijf voordelen op een rij voor een tankpas voor de taxi chauffeur:

 

1: minder tijd nodig voor de boekhouding

 

Veel zzp taxichauffeurs hebben een gepaste hekel aan het doen van hun boekhouding. Het verzamelen en verwerken van rekeningen en (brandstof)bonnetjes is een tijdrovende klus.  Een zakelijke tankpas neemt een deel van het werk uit handen. Veel administratiekantoren adviseren ook een tankpas om discussie met de belastingdienst te voorkomen.

 

Brandstofkosten zijn aftrekbare autokosten

 

Brandstofkosten vallen onder de autokosten en zijn fiscaal aftrekbaar. Ook de btw is terug te vragen. Maar de belastingdienst stelt een harde voorwaarde: dat je het kan aantonen. Dat betekent tankbonnetjes bewaren, met kans dat je ze kwijtraak. Aangezien over een gemiddelde tankbeurt al €20,- btw geheven wordt, is het jammer als een zzp taxichauffeur dit geld niet terug ontvangt van de belastingdienst.  Een tankpas voor de taxi chauffeur is daar een oplossing voor: van alle zakelijk gemaakte reisuitgaven met de auto ontvangt u maandelijks op één factuur, met daarop de betaalde btw vermeld. Deze factuur kunt u gebruiken bij het doen van btw aangifte.

 

2: Kiezen tussen universele tankpas of merkgebonden tankpas

 

Er zijn twee soorten tankpassen: een universele tankpas of een merkgebonden tankpas. Kenmerkend voor een universele tankpas is deze enkele euro’s per maand kost en de merkgebonden tankpas veelal gratis is. Zo is de zakelijke Tango tankpas van bijvoorbeeld  Q8-Tango (de Q8 Liberty card) gratis, maar daar staat tegenover dat er geen extra diensten met de kaart betaald kan worden.

 

 

 

3: Extra diensten betalen met een zzp tankpas.

 

De trend is dat steeds meer diensten met een zakelijke tankpas betaald kan worden. Zo heeft de brandstofpas van tankpas.nl als mogelijkheid om te betalen bij de autowasstraat (carwash), parkeerplaatsen en parkeergarages van o.a. Q-Park.  Het betalen van tol is eveneens mogelijk, wat met name in het buitenland handig is. In Nederland wordt weinig tol geheven. Door de maandfactuur komen alle zakelijk reisuitgaven op een factuur te staan en heb je nog minder losse facturen en bonnen te bewaren. Er zijn meer opties – zoals pechhulp  – maar elke zzp’er kan zelf een pakket samenstellen waarvoor jij de tankpas zzp wilt gebruiken.

 

 

 

4: Goedkoop tanken met hulp van apps

 

Als u in bezit bent van zzp tankpas, dan betaald je altijd de pompprijs bij het afrekenen. Daarom levert je geld om op zoek te gaan waar je goedkoop kan tanken. Gelukkig zijn er apps die de brandstof prijzen vergelijken van de (ruim 4200) brandstof stations in Nederland. Op de website van tankpas-aanvragen.nl vergelijken en testen ze regelmatig app’s om te controleren of de prijs die in de app staat overeenkomt met de dagelijkse pompprijs. De meeste apps bieden meer functionaliteiten zoals parkeer, en file informatie en die zijn in ons overzicht te vinden.  

 

5: Gemak dient de mens met een zakelijke tankpas  

 

Ondernemers zoals zzp taxichauffeurs willen zo min mogelijk gedoe. Zeker zzp’ers vinden administratief werk en bonnetjes te bewaren van het tanken of van de parkeergarage al gauw een verspilling van tijd. Toch is deze bewijslast nodig bij het btw aangifte doen en het opvoeren van autokosten als aftrekpost. Het grote voordeel van een zakelijke tankpas zzp is de maandelijkse verzamelfactuur. Het geeft een overzicht van de gemaakte autokosten en de betaalde btw. Vele ondernemers kiezen dan ook een tankpas vanwege het gemak: met een pas – die op naam van de het taxibedrijf staat – worden een deel van zakelijke autokosten afgerekend.  

 

Zakelijke tankpas voor de taxi?

 

Hierboven staan de belangrijkste vijf voordelen van een zakelijke tankpas voor de zzp taxichauffeur. Je hebt de keuze tussen een universele of merkgebonden tankpas. Maar ja, welke moet ik nu nemen? Om een afgewogen keuze te maken, bekijk dan de zzp tankpas vergelijkingtabel en vraag direct online een tankpas aan. Het is maar een paar minuten werk.

 

 

https://www.tankpas-aanvragen.nl/tankpas-zzp